Home / Clusters / Agri-Food and Health / Groups / CARNE-ICTAN /
Español     RSS

CARNE-ICTAN

Carne y Productos Cárnicos

patents

Patents

  • 200600298. Conformación de miotomos o mioseptos en productos pesqueros restructurados
    Scope: National
    Inventors: Borderías, A.J., Carballo, J. y Moreno, H.M.
    Year: 2009
    Description: Se trata de un producto elaborado a partir de músculo picado o surimi o mezcla de ambos, cuyo proceso de reestructurado y conformación permite que después del cocinado se distingan los mioseptos y miotomos propios del pescado. La ausencia de lascas en el pescado reestructurado, le hacen ser un producto de inferior categoría, con lo que este procedimiento confiere mejores características comerciales. La elaboración comporta la utilización de manera conjunta de tres tipos de sustancias: un ligante termostable, como la transglutaminasa, un ligante termoreversible, como la gelatina y un potenciador visual que le confiera el color blanco. El producto elaborado con estas características, podrá estar sujeto a métodos de conservación convencionales como congelación, refrigeración, ahumado, pasteurizado, esterilizado, etc.
    License: Yes
  • P201030390. Procedimiento de obtención de productos cárnicos saludables con algas
    Scope: National
    Inventors: Cofrades, S., López-López, I., Ruiz-Capillas, C., Jiménez-Colmenero, F.
    Year: 2010
    Description: La presente invención se refiere a un procedimiento para la obtención de productos cárnicos más saludables, en base a la incorporación de algas en un porcentaje en peso menor del 5%, y complementariamente con la reducción de los niveles de sodio y/o una mejora en el perfil lipídico provocado por la sustitución de grasa animal por otra (de origen vegetal y/o marina).
    License: No
  • WO 090916 A1. METHOD FOR FORMING MYOTOMES OR MYOSEPTA IN RESTRUCTURED FISH PRODUCTS
    Scope: International
    Inventors: Borderias, J., Carballo, J. y Moreno, H.M.
    Year: 2009
    Description: The invention relates to a method for forming myotomes or myosepta in restructured fish products. The method, which is used to imitate fish myosepta or myotomes in restructured fish products, consists in joining sheets based on surimi or minced fish (or a mixture thereof) using an adhesive mixture, said sheets having a thickness ofbetween 2 and 10 mm. The adhesive mixture comprises an aqueous dispersion or a powder mixture containing a binder or an adhesive which uses covalent bonds, such as transglutaminase, in order to join a thermoreversible binder such as gelatin and a white colour enhancer such as calcium carbonate or titanium dioxide. The sheets formed separate gently when the product obtained is heated or cooked, such as to produce the image of the fillet or piece of fish to be imitated. The product thus obtained can be subjected to standard preservation techniques, such as freezing, refrigeration, smoking, pasteurisation, etc.
    License: No


TopTop






Ministry of Education, Culture & Sports CEI Campus of International Excellence Ministry of Economy & Competitiveness
Funded project by the Ministry of Education, Culture & Sports, and the Ministry of Economy & Competitiveness within the framework of the Campus of International Excellence
Navigating this website constitutes acceptance of the use of cookies by third parties and own, necessary for proper operation.