Campus Moncloa
Campus of International Excellence
Carne y Productos Cárnicos
Patents
- 200600298. Conformación de miotomos o mioseptos en productos pesqueros restructurados
Scope: National
Inventors: Borderías, A.J., Carballo, J. y Moreno, H.M.
Year: 2009
Description: Se trata de un producto elaborado a partir de músculo picado o surimi o mezcla de ambos, cuyo proceso de reestructurado y conformación permite que después del cocinado se distingan los mioseptos y miotomos propios del pescado. La ausencia de lascas en el pescado reestructurado, le hacen ser un producto de inferior categoría, con lo que este procedimiento confiere mejores características comerciales. La elaboración comporta la utilización de manera conjunta de tres tipos de sustancias: un ligante termostable, como la transglutaminasa, un ligante termoreversible, como la gelatina y un potenciador visual que le confiera el color blanco. El producto elaborado con estas características, podrá estar sujeto a métodos de conservación convencionales como congelación, refrigeración, ahumado, pasteurizado, esterilizado, etc.
License: Yes - P201030390. Procedimiento de obtención de productos cárnicos saludables con algas
Scope: National
Inventors: Cofrades, S., López-López, I., Ruiz-Capillas, C., Jiménez-Colmenero, F.
Year: 2010
Description: La presente invención se refiere a un procedimiento para la obtención de productos cárnicos más saludables, en base a la incorporación de algas en un porcentaje en peso menor del 5%, y complementariamente con la reducción de los niveles de sodio y/o una mejora en el perfil lipídico provocado por la sustitución de grasa animal por otra (de origen vegetal y/o marina).
License: No - WO 090916 A1. METHOD FOR FORMING MYOTOMES OR MYOSEPTA IN RESTRUCTURED FISH PRODUCTS
Scope: International
Inventors: Borderias, J., Carballo, J. y Moreno, H.M.
Year: 2009
Description: The invention relates to a method for forming myotomes or myosepta in restructured fish products. The method, which is used to imitate fish myosepta or myotomes in restructured fish products, consists in joining sheets based on surimi or minced fish (or a mixture thereof) using an adhesive mixture, said sheets having a thickness ofbetween 2 and 10 mm. The adhesive mixture comprises an aqueous dispersion or a powder mixture containing a binder or an adhesive which uses covalent bonds, such as transglutaminase, in order to join a thermoreversible binder such as gelatin and a white colour enhancer such as calcium carbonate or titanium dioxide. The sheets formed separate gently when the product obtained is heated or cooked, such as to produce the image of the fillet or piece of fish to be imitated. The product thus obtained can be subjected to standard preservation techniques, such as freezing, refrigeration, smoking, pasteurisation, etc.
License: No
Top
News of the cluster
- Towards more sustainable control of insect and mite pests
- Open call for mobility grants of postdoctoral fellows “network of International Campus of Excellence in the area of agrifood” of Triptolemos Foundation
- International Mentor Program (IMP) USA-Europe
- Open call MIT-Spain - CEI Moncloa Seed Fund
- Registration is open for the new Master in Disaster Management of the Moncloa Campus