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Agri-Food and Health

Agri-food and health cluster is focused on Sustainable Production of safety and health in the food production. The objectives of the cluster are: promote excellence in research, internationalization and integration of teaching at Masters and PhD programs. The creation of the CEI Moncloa food corridor, has a special role to achieve synergies between their groups and, together social responsibility (transfer, entrepreneurial spirit, safety, welfare, social culture, scientific culture and heritage, and cooperation). All this through the improvement of the organization and management, integration of groups and infrastructures, the sustainability of scientific facilities, posting for their regulations, accreditation and value for common use and integration with public agencies and businesses projects and consortiums..





Priority lines

  • Animal Production and Health: nutrition, public health and welfare in livestock and aquaculture.
  • Vegetable production systems: production and sustainable management, including risk in agro-food sources.
  • Agri-Food technology: advanced technologies for quality, safety and traceability.
  • Food-safety and Hygiene: safety and Health in the food production.


Research offer

The proposal of the Agri-Food and Health cluster (A&H) includes the activities that the Complutense University of Madrid (UCM), and the Polytechnic University of Madrid (UPM) and associated organism are carrying out in the field of generation of agricultural and livestock products, their processing to production of safe, healthy and quality food for human and animal consumption, obtained through sustainable techniques and system and respecting the welfare standards through the development and application of new technologies.


In the cluster A&H is included a plot of 76Ha in which are located at the Faculty of Veterinary Medicine, UCM with two degrees (FV-UCM), two research centers (VISAVET-UCM and a Reproduction Center), an animal hospital (UCM), the Department for Animal Production (UPM), field of practices and facilities of the School of Agricultural Engineering (UPM). Here there are more than 250 teachers and researchers who are working, and study more than 500 students.



Academic offer

  • Three Masters / PhD sets (UPM / UCM + aggregate entities) proposed ANECA: Agroingeniería, TAPAS and Production and Animal Health. We are planning to add another: Technology / Food Engineering.
  • Summer courses for students / of High School.
  • Congress for biomedical sciences and veterinary medicine.


Actions



Equipment & facilities

The most important infrastructure of A&H is the Agri-food corridor (Soto for Agri-food and Health) SOTO 2020 (it has its own strategy of PD).




Groups

Acrónimo Nombre Filiación ppal
ADPAMED Administración parenteral de medicamentos UCM
AFUSAN Nutrition & Cardiovascular Disease Health UCM
AGROENERGETICA Agroenergética UPM
AgSystems Sistemas Agrarios UPM
ALIFUN Nutrición y patología de los animales domésticos, alimentos funcionales y nutracéuticos UCM
ALIMNOVA Nuevos alimentos. Aspectos científicos, tecnológicos y sociales. UCM
ALIVEF Alimentos de origen vegetal: procesado, calidad e ingredientes funcionales UCM
BIANDOCARNE Bienestar y cría de los animales domésticos y calidad de su carne UCM
BIOBACT Bacterial Biotechnology CSIC
BIOSEGVEG Bioquímica y Seguridad de Alimentos Vegetales INIA
BIOVEG-ICTAN Calidad y Funcionalidad de Alimentos Vegetales CSIC
CARNE-ICTAN Carne y Productos Cárnicos CSIC
CASAM Calidad del Suelo y Aplicaciones Medioambientales UPM
CEIGRAM Centro de Estudios e Investigación para la Gestión de Riesgos Agrarios y Medioambientales UPM
COAPA Contaminación en agrosistemas por prácticas agrícolas UPM
CONEREPRO Fisiología de la Reproducción en Lagomorfos UCM
COSVE Conservación y Manejo de suelos. Producción Vegetal INIA
COVEMI Control veterinario de microorganismos UCM
DEFAMENA Defensa y Aprovechamiento del Medio Natural UPM
ECOAGRENA Economía Agraria y Gestión de los Recursos Naturales CIEMAT
ECOTOX-ERA Ecotoxicología y Análisis de Riesgo INIA
EIPIRMA Edificación, Infraestructuras y Proyectos para la Ingenieria Rural y Medioambiental UPM
EPICONTROL Epidemiología y control de enfermedades transmisibles en Veterinaria UCM
EQUIMDIET Estrategias Quimiopreventivas frente a Compuestos Carcinogénicos de la Dieta UCM
ESFUNPROT Estructura-función de proteinas UCM
FoodCRYOPHYS Aspectos Biofísicos de los Alimentos, sus Procesos y su Conservación CSIC
FOREVER Control de biofilms y patógenos persistentes en la industria alimentaria UCM
GEBE Electroanálisis y (bio)sensores electroquímicos UCM
GECA Ecotoxicidad de la Contaminación Atmosférica CIEMAT
GENFOR Genética y Fisiología Forestal UPM
GF Plants, algae and fungi in food and agriculture UCM
HOLEIAL Hongos y levaduras de interés en agroalimentación UCM
IAGROGAMA Instalaciones Agroganaderas y Medio Ambiente UPM
ICPVET Investigación y control de parasitosis en veterinaria UCM
IGRN Inventario y Gestión de Recursos Naturales UPM
INBAVET INBAVET UCM
INMUNOPAR Inmunobiología e inmunomodulación parasitaria UCM
INNOTECHFOOD Innovative Processes and Food Quality CSIC
INNOVAPESCA Desarrollo, valorización e innovación de productos pesqueros CSIC
LOWEI Desarrollo de procesos y productos de bajo impacto ambiental UCM
LPF-TAGRALIA Técnicas Avanzadas en Agroalimentación UPM
LSI Laboratorio de Sistemas Integrados UPM
MIP Manejo Integrado de Plagas UPM
MOMAT Modelos Matemáticos en Ciencia y Tecnología: Desarrollo, Análisis, Simulación Numérica y Control UCM
MOSEVAR Modelos de selección y evaluación de reproductores UCM
MPG Mejora Genética de Plantas UPM
NENDOPEZ Fish Neuroendocrinology UCM
NuSaGa Nutrición y Salud Gastrointestinal UCM
NUTRICAL Nutrición y Alimentación Animal. Calidad de las Producciones Animales UCM
NUTRIGEN Nutrigenómica animal UCM
PADOC Patrimonio, paisaje, documentación gráfica y construcción agroforestal UPM
PLANTBIOTEC Biotecnología de Plantas UCM
POSTBIOTEC Biotecnologí­a y calidad posrecolección CSIC
PRAN-UPM Producción animal UPM
PROBILAC La microbiota comensal en el periodo perinatal y su aplicación en alimentación infantil UCM
QUILAS Química Láser: Técnicas Espectroscópicas y Aplicaciones Analíticas UCM
QUITO Investigaciones en el sistema quitina/quitosano UCM
RETROVET Retrovirus Animales UCM
SALUVET Salud veterinaria y zoonosis UCM
SEGMICALI Seguridad Microbiológica de Alimentos INIA
SPPVS Sistemas de producción y protección vegetal sostenibles UPM
TECLACCAR Tecnología de Productos Lácteos y Cárnicos INIA
TECNOLALIMA Tecnología de los Alimentos de Origen Animal UCM
TOXIAQBI Toxicología y Seguridad de Agentes Químicos y Biológicos UCM
TRAD Tecnología Reproductiva en Animales Domésticos UCM
TRADETBIO Grupo investigador en el desarrollo de metodologías avanzadas de trazabilidad, detección de microorganismos en los alimentos y bioseguridad de los alimentos UCM
UNISCI UNISCI UCM
VALORNUT Valoración nutricional de individuos y colectivos. Metodología y aplicaciones UCM
VISAVET Health Surveillance UCM
ZAS Zoología del suelo UCM
113 Interacciones celulares en simbiosis vegetales UCM
115 Mecanismos de transducción de señales y muerte celular UCM
120 Determinación de trazas y especiación UCM
121 Unidad de láseres y haces moleculares UCM
122 Mecanismos genéticos de la evolución, mejora y conservación de caracteres cuantitativos en poblaciones UCM
142 Innovación en biotecnología aplicada a salud y medio ambiente UCM
147 Fisiología y biotecnología de la reproducción en pequeños rumiantes UCM
149 Microbiología ambiental UCM
150 Gastroenterología en Pequeños Animales UCM
151 Patología clínica en équidos UCM
154 Farmacología de productos naturales UCM
156 Endocrinología reproducción y oncología animal UCM
159 Marcadores moleculares en estudios poblacionales de especies deinterés agronómico y conservacionista UCM
161 Estrés abiótico en plantas UCM
162 Cálculo Estocástico: Aplicaciones a las Ciencias Sociales UCM
164 Grupo de Estudios de Historia Rural UCM
165 Estrategias de Crecimiento Empresarial UCM
172 Farmacología y fisiopatología vascular UCM
237 Cromatografía Analítica de Compuestos de Interés Ambiental y Alimentario UCM
383 Valorización de pescados y salud CSIC


Total: 90





TopTop

Documents

Agri-Food & Health cluster presentation
(December 2011, Spanish text)
Project Soto 2020 presentation
(December 2011, Spanish text)
Ministry of Education, Culture & Sports CEI Campus of International Excellence Ministry of Economy & Competitiveness
Funded project by the Ministry of Education, Culture & Sports, and the Ministry of Economy & Competitiveness within the framework of the Campus of International Excellence
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